Marcus Assistans

Ny heter

God Jul & Gott nytt år!

2014-12-18 16:22:31

Från oss på Marcus Assistans önskar vi er en God Jul och ett gott nytt år!

- Marcus Assistans


Assistansersättning – begränsning av utbetalning för viss arbetstid

2014-09-08 13:05:58
Försäkringskassan ser begränsning av arbetstid som en kontrollbestämmelse för arbetsgivaren/anordnaren av assistansersättning.

Försäkringskassan kan komma att begränsa utbetalningarna av assistansersättning om personliga assistenter arbetar mer än den tillåtna arbetstiden under en viss period. I arbetstidslagen och enligt kollektivavtal kallas det beräkningsperiod. Det är anordnarens/arbetsgivarens ansvar att se till att assistenens arbetstid hålls inom gällande ramar.

- Assistansersättning ska inte kunna finansiera arbete som strider mot arbetstidslagstiftningen. Det är därför det finns en bestämmelse i socialförsäkringsbalken om det, säger Therese Karlberg, verksamhetsområdeschef inom den del av Försäkringskassan som hanterar assistansersättningen.
Bestämmelsen finns i 51 kap. 16 § socialförsäkringsbalken och hänvisar till tre olika bedömningsgrunder för vad som är tillåten arbetstid - arbetstidslagen, lagen om arbetstid m.m. i husligt arbete och kollektivavtal. Försäkringskassan har haft flertalet samråd med brukarrörelsen och arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer.

- Det är anordnaren som ansvarar för att de anställda assistenterna inte utför mer arbete än vad som är tillåtet enligt bestämmelsen. Försäkringskassan ska normalt godta de uppgifter som arbetsgivaren lämnar säger Therese Karlberg, verksamhetsområdeschef inom den del av Försäkringskassan som hanterar assistansersättningen.
Om det visar sig att en arbetsgivare/anordnare har en assistent som arbetar mer än vad som tillåtet enligt lagstiftningen kan Försäkringskassan göra arbetsgivaren/anordnaren uppmärksam på det. Försäkringskassan kan också lämna uppgifter till Arbetsmiljöverket och Inspektionen för vård och omsorg om myndigheten bedömer att arbetstidsreglerna inte följs.

- Vi kommer då inte att betala för timmar som överskrider de tillåtna, säger Therese Karlberg.
Tolkningen av väntetid har diskuterats och Försäkringskassan kommer att jämställa väntetid med jourtid när arbetstiden beräknas.

- Här har vi haft en dialog med brukarna och anordnarna och på Försäkringskassan landar vi i att väntetid ska ses om jourtid, säger Therese Karlberg. Det innebär att en timmas väntetid jämställs med en timmas arbetstid.

Tillämpningen av bestämmelsen kommer att ske från augusti 2014. Det gäller för assistenter vars beräkningsperiod börjar i augusti eller senare. Blankett 3059 Tidsredovisning kommer att uppdateras och beräknas kunna laddas ner under juli månad.


Glada nyheter!

2013-02-22 14:56:18

Vi på Marcus Assistans är väldigt stolta och glada över att vara bland de godkända assistansbolagen.

Att bli godkänd innebär att vi har en kvalitetssäkrad verksamhet. Vi ser positivt på att samtliga assistansbolag efter nya regler ansöker om tillståndskrav.

Detta är en bransch med många lagar och regler att följa då det är människors omvårdnad det handlar om, vilket självklart är det viktigaste för oss.

/ Marcus Assistans


God Jul & Gott nytt år!

2013-01-02 12:40:42

 

Från oss på Marcus Assistans önskar vi er en God Jul med massa julklappar och ångande glögg!

Slutligen ett Gott Nytt 2013!

- Marcus Assistans


Månaderna i rött och gult

2012-11-05 16:15:08

 

Vi hoppas alla haft en underbar Allahelgona helg! Nu när den mörka årstiden tar över med sitt fantastiska skådespel i rött och gult, dagarna blir kortare och kortare och löven prasslar under fötterna vill vi passa på att önska er alla en varm och mysig höst.

Så se till att ta hand om varandra och passa på att tända ett värmande ljus i mörkret med vänner och familj.

- Marcus Assistans


Mingelbilder från invigningen

2012-02-14 20:34:34

Välkommen till invigning!

2012-01-14 20:41:08
Nu är det äntligen dags för invigning i våra nya fina lokaler i Södra Vattentornet, Örebro!
Den 20/1-12 går kalaset av stapeln!
- Vi öppnar portarna till alla våra kunder, leverantörer, nära och kära mellan kl 15:00-17:00
- Samtliga gäster kommer få ett program som beskriver vilka företag som sitter i huset, vad som händer på de olika våningarna samt en enkel frågesport där man kan vinna fint pris i form av två mat och showbiljetter i restaurangen.
- Alla företag i fastigheten har sina dörrar öppna och samtliga gäster får mingla runt i hela huset.
- På varje våningsplan kommer det serveras olika tilltugg som den förträffliga restaurangen bjuder på. Se till att inte missa någon våning!
- I stora konferensen kommer du som gäst även ha möjlighet att höra mer om projektet Södra vattentornet!
Nya lokaler
Vi är stolta över att finnas i en sådan magnifik fastighet tillsammans med andra och vi hoppas att samtliga gäster finner en känsla av trevnad bortom alla gränser!
(Vägbeskrivning - visa på karta)
Varmt Välkomna att fira tillsammans med oss på Marcus Assistans!

Kollektivavtal klart för 270 anställda...

2011-05-27 13:15:37

Trygghet
Avtalet innebär bland annat att de 270 anställda numera har garanterad lönehöjning varje år, avtalspension och försäkringsskydd.

– Detta är ett nytt kapitel i företagets historia. Det är bra för oss och det är en trygghet för de anställda. Vi får kontinuitet och produktivitet om våra anställda är trygga, säger Mussie Ephrem, verksamhetsansvarig hos Marcus Assistans. (NA-2011-05-26)